Hjemmet

Guide: Vælg det rigtige trægulv til din bolig

single-image

Med et trægulv har du et gulv, der holder mange år ud i fremtiden. Derfor er det vigtigt, at du gør dit bedste for at vælge den rigtige træsort og den rigtige overfladebehandling, når du skal finde dit nye trægulv. Læs med her for at træffe det rigtige valg.

Hvilken type?

Der findes forskellige typer trægulve, så du har mulighed for at finde det trægulv, der passer til din bolig og dine behov. De mest almindelige trægulve er parketgulve og plankegulve. Plankegulve er stilrene og behagelige for øjnene, fordi plankegulve består af brede brædder i et stykke. På den måde kommer træets naturlige årer tydeligt til udtryk. Det er et super stærkt trægulv, som kan holde i mange år, hvis det bliver vedligeholdt. Modsat plankegulve består parketgulve oftest af to eller tre rækker træ, der samles til brædder. Netop derfor har parketgulve et dynamisk og spændende udtryk, hvor træets farvenuancer virkelig kommer til sin ret. Du kan både lægge parketgulve som et fæstnet gulv eller flydende.

Hårdt eller blødt

Hvilken type trægulv, du skal vælge, afhænger ikke kun af udseende, men også af placeringen i din bolig. Det er ikke alle trægulve, der egner sig lige godt til de forskellige rum. I køkkenet bliver gulvet gået meget på og udsat for lidt af hvert, og derfor er det en rigtig god idé at vælge et parketgulv i en mørk træsort, som ofte er hårdere i materialet end de lyse. Det kan for eksempel være kirsebær eller valnød. I soveværelset er det lyse trægulv i bløde træsorter som ask eller bøg mere velegnet, da det ikke vil blive udsat for lige så meget slid som i for eksempel i køkkenet eller bryggerset. Eg og fyr er meget slidstærke trægulve og vil blive smukkere år for år, når du giver den rigtige pleje. Hvis du har gulvvarme, er det vigtigt, du sikrer dig, at trægulvet egner sig til det.

Lige meget hvilken løsning i vælger til jeres bolig, så kan det hurtigt blive et dyrt projekt. Lån her hvis i ønsker at føre drømmen om et flot parketgulv ud i livet.

God på overfladen

Når du skal vælge dit nye trægulv, skal du tage stilling til, hvilken overfladebehandling det skal have. Lakerede trægulve er meget slidstærke, fordi lakken beskytter træet fra skrammer og slid. Igen er det nødvendigt, at du vedligeholder dit lakerede trægulv korrekt. Du kan lakere med mat lak, klar lak eller hvid lak. Vær opmærksom på, at parketgulve kan miste noget af charmen, hvis du vælger at lakere med hvid lak.

You may also like