Hjemmet

3 tips til at vedligeholde dit plankegulv

single-image

Lakerede trægulve kræver ikke samme vedligeholdelse og rengøring som ubehandlede trægulve. Men uanset hvad, er det vigtigt, du sætter dig ind i, hvad din type trægulv har brug for. Læs med her for at blive klogere.

Frem med moppen

For at være sikker på, at dit trægulv vil holde mange år ud i fremtiden, skal du sørge for at rengøre det jævnligt. Hvis du vil undgå, at pletter sætter sig fast i dit ubehandlede plankegulv, er en klud med en blanding af vand og sæbespåner det bedste trick. Omvendt har et lakeret trægulv bedre af at få en let omgang med en gulvmoppe og universalrengøring. Du kan med fordel anvende et produkt til træpleje, når du har rengjort dit plankegulv. Det er meget vigtigt, du ikke bruger universalrengøring til dit plankegulv, hvis det er olieret eller sæbebehandlet, da rengøringsmidlet kan opløse overfladebehandlingen på dit plankegulv. Følg altid den doseringsvejledning, du finder på rengøringsproduktet. Du er sikret det bedste, smukkeste og reneste resultat ved at vaske trægulvet i samme retning, som årerne ligger i.

Plejen i højsædet

Det er en rigtig god idé, at du plejer dit plankegulv med de produkter, der egner sig til formålet. Typen af pleje afhænger af, hvordan dit gulv er behandlet. En gang om året skal du pleje dit lakerede trægulv med lakpleje, som afrenser, beskytter og opfrisker overfladen. Du skal helst have rengjort dit trægulv, før du påfører lakplejen. Hvis dit plankegulv har oliebehandling, skal du bruge oliepleje, som du påfører med en bomuldsklud. Du kan anvende trægulvolie, hvis du vurderer, at olien er slidt af dit trægulv. På den måde genopretter du den lækre oliering på trægulvets overflade. Til dit sæbebehandlede trægulv skal du anvende natursæbe for at oprette det rå og naturlige udtryk i træet. Lån eventuelt til vedligeholdelsen.

Farvel ridser

En del af vedligeholdelsen af dit lakerede eller olierede trægulv er, at du skal sørge for at reparere de ridser, der skulle ske at være. Hvis ridsen ikke er særlig dyb, kan du selv lakere ridsen, så den ikke længere er synlig. Det er en god idé at rengøre trægulvet først og først lakere, når gulvet er tørt. Hvis ridsen er så dyb, at den er gået helt gennem behandlingen, er det vigtigt, du kontakter en professionel for at være sikker på, at du behandler ridsen på den mest hensigtsmæssige måde.  Det kan dog hurtigt blive en dyr fornøjelse at have besøg af en professionel, og er det dyrere end forventet, så kan du optage et lån på nettet.

You may also like